EROP UIT IN DE NATUUR

Home/NATUUR

Ontdek de prachtige natuur tijdens je verblijf in Het Voorhuis!

Herpen is een strategische locatie voor de liefhebber van natuur. Met De Maashorst als achtertuin en De Zuidwaterlinie en de Peel op fietsafstand, heeft de liefhebber aan 3 dagen in de natuur maar net genoeg.

De Maashorst

Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant maar ook zeker het meest diverse natuurgebied. Je vindt er bossen, stuifduinen, heidevelden en oude dreven. 

De wijstgronden zijn het meest uniek in onze omgeving, een cadeautje van de Maas die ooit door dit gebied stroomde. De maas is naar het oosten gedrukt doordat er een breuk in de aardkorst ontstond en het land een stuk hoger kwam te liggen.

Het hoogteverschil is niet meer zichtbaar maar de sporen zie je in de vorm van wijstgronden. Dit zijn hoger gelegen, natte gebieden. Door de breuk kan het grondwater moeilijk de aarde in zakken waardoor het water op dat gebied weer opstijgt in de vorm van kwel. Deze kwel wordt ook wel wijst genoemd, een bijzonder stukje natuur.

Naast dit bijzondere natuurverschijnsel vind je in de Maashorst ook bijzondere wilde diersoorten. De Wisent (ofwel Bizon) die honderd jaar geleden bijna uitstierf en nu in het wild te spotten is. Ook de Exmoorpony werd met uitsterven bedreigd maar heeft zijn weg weer gevonden in De Maashorst. Daarnaast kun je ineens oog-in-oog staan met de Tauros, een runderras wat genetisch én qua uiterlijk op het oerrund lijkt.

Ontdek onze natuur te voet, per fiets of tijdens één van de lokale activiteiten.

Bekijk de prachtige Paarse heide tijdens de Fiets4Daagse
Fietsen vanuit Gastenverblijf Het Voorhuis met deze culinaire route van VisitBrabant
Bezoek de Zuidwaterlinie tijdens je verblijf in Gastenverblijf Het Voorhuis

De Zuidwaterlinie

De langste, oudste én meest gebruikte waterlinie van Nederland. Het Voorhuis ligt op slechts 5 km fietsen van De Maas, vanuit daar ontdek je verschillende onderdelen van de Zuidwaterlinie. In oostelijke richting ontdek je Vestingstad Grave, geen enkele vestingstad is zó vaak veroverd en belegerd als Grave. In Grave vind je het allereerste Zuiderwaterlinie-bezoekerscentrum, gevestigd in het oude stadhuis. 

Neem je de noordwestelijke route in plaats van de oostelijke dan fiets je richting Ravenstein, ons favoriete eindpunt na een actieve fietsdag. Ravenstein heeft een divers aanbod aan horeca waardoor het nooit verveelt. Uiteraard vind je hier ook veel historie, zoals het oudste vestingwerk, een prachtige stadstuin mét een prachtig museum én de volledig gerestaureerde korenmolen. 

Fiets verder en je bereikt Megen met een enorme historie aan religieus erfgoed. Veel monumentale panden én twee kloosters in functie maken Megen een bezoekje waard. De leider van de Bende van Oss werd in Megen opgesloten, tijdens een stadswandeling ontdek je deze plek.

De Peel

Dat ligt toch in Limburg? Een groot deel van de Peel vind je inderdaad in Limburg maar ook in Noord-Brabant pik je een stuk mee van deze mooie omgeving. De vraag is, hoe ver ga jij?

De grootste blikvanger vind je in Someren op 51 km van Het Voorhuis. Je vindt hier de Strabrechtse Heide én de Beuven, het grootste natuurlijke ven van Nederland. Op de route hiernaartoe vind je al veel plekken die de moeite waard zijn om even te stoppen. Denk aan knuppelbruggen door moerasgebieden óf de prachtige vlonderpaden.

Fiets vanuit het Voorhuis richting Zeeland om het eerste deel te genieten van Natuurgebied De Maashorst. Vervolg de route door de prachtige polders van Volkel en Boekel om 28 km. verder De Peel te betreden ter hoogte van Gemert-Bakel. Op de website van www.landvanpeel.nl ontdek je welk natuurgebied jou het meest aanspreekt, de keuze is reuze!

Tip van Thea: Op slechts 27,5 km vind je het leukste (familie)uitje van Brabant. Het Boerenbondsmuseum in Gemert. Je waant je in 1900 met een gezellig dorpsplein, ambachtshuisjes en boerderijtjes, levende dieren en een aantal werkende fabriekjes. Door de historie én de leuke activiteiten ervaren zowel jong én oud hier een fantastische dag.

Bezoek De Peel tijdens je verblijf bij Gastenverblijf het Voorhuis
Bezoek Nationaal Park De Peel tijdens je verblijf bij Gastenverblijf het Voorhuis