CULTURELE UITSTAPJES

Home/CULTUUR

Ontdek de culturele uitstapjes rondom het Gastenverblijf

Veel cultuurliefhebbers zijn verbaasd wat onze regio te bieden heeft. Velen zijn op de hoogte van de geschiedenis van Vincent van Gogh, Jheronimus Bosch en Lucas Gassel. Allen groeiden ze (deels) op in Brabant, informatie over deze grootheden vind je op de website van Visit Brabant. Hieronder vind je onze lokale tips en nemen wij je mee in een stukje oorlogshistorie, musea én leerzame familie uitjes in onze omgeving.

Oorlogsmuseum Overloon

Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Oorlogsmuseum. Het Oorlogsmuseum Overloon presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. U ziet hier hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet, maar ook voor de vervolging. Ten slotte wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de bevrijding, met speciale aandacht voor de Slag bij Overloon.

Circa 40 km van het Gastenverblijf

www.oorlogsmuseum.nl

Kasteel Heeswijk

Het Kasteel van Brabant bestaat bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kan beleefd worden in en rondom het kasteel. Prominent ligt Kasteel Heeswijk in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch, indrukwekkend middelpunt van Landgoed Heeswijk. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein.

Het kasteel is een Brabantse Natuurpoort. Vanaf hier maak je mooie wandelingen en fietstochten door de bossen, de lanen en velden van het landgoed, doorsneden door de kronkelende Aa. Over de Aa vaart een fluisterboot naar de Kilsdonkse Molen, een unieke water/windmolen. In het dorp Heeswijk-Dinther vind je de museumboerderij en de eeuwenoude Abdij van Berne met zijn bierproeverij.

Circa 30 km van het Gastenverblijf.

www.kasteelheeswijk.nl

Museum Krona

Museum Krona maakt deel uit van een eeuwenoud, deels door zusters Birgittinessen bewoond, abdijcomplex in Uden. In deze unieke omgeving wordt een van de mooiste collecties religieuze kunst van Nederland getoond. Tot de rijke collectie behoren spraakmakende werken van onder andere Meester van Koudewater, middeleeuwse monstransen, beelden, de verzameling iconen, zilver en hedendaagse kunst. Andere hoogtepunten zijn de educatieve activiteiten, rondleidingen en bijzondere lezingen. De strak aangelegde kruidentuin en het museumcafé De Refter maken het bezoek helemaal af.

Circa 16 km van het Gastenverblijf.

www.museumkrona.nl

Sterrenwacht Halley

Sterrenwacht Halley beschikt over een digitaal planetarium. Dit bijzondere instrument bevindt zich in een kleine, ronde ruimte. Deze ruimte heeft een koepelvormig plafond voor de meest natuurlijke manier van beeldprojectie.

Het planetarium projecteert de prachtige sterrenhemel op het plafond en laat zien hoe de sterren, de zon, de aarde en andere planeten bewegen, en hoe de sterrenbeelden eruit zien. Je aanschouwt de planeten en hun manen van heel nabij!

Circa 21 km van het Gastenverblijf

www.sterrenwachthalley.nl

Familiemuseum De Bastei

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Duik het museum in en ga op reis door verleden, heden en toekomst. Aan de Waal en in de oudste stad van Nederland raak je het verleden en ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers. Beleef hoe de rivier de stad en natuur verbindt!

Circa 22 km. van het Gastenverblijf

www.debastei.nl

Nationaal monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught wil een wezenlijke bijdrage leveren aan het morele bewustzijn in de samenleving door de herinnering levend te houden aan concentratiekamp Vught en de lotgevallen van degenen die met deze plek (ook na de oorlog) verbonden raakten. Daarnaast streven ze ernaar om duidelijk te maken wat de actuele betekenis is van de immateriële getuigenissen en wat de verbinding is met de vraagstukken van deze tijd. Het motto luidt: herdenken is nadenken.

Circa 38 km. van het Gastenverblijf

www.nmkampvught.nl