In de serie over carrière switchers van het Brabants Dagblad (13 augustus 2019/Lieke Mulder)

Thea van Leeuwen: van leidinggevende in de zorg naar eigenaar van een gastenverblijf!

Carrièreswitcher

Thea van Leeuwen: ‘Het werken in de zorg mis ik niet, dit is nu mijn passie’

Thea van Leeuwen- Spanjers (54) uit Herpen wist eigenlijk al heel lang dat ze eens haar droom waar zou maken. De vraag was alleen wanneer. Op een bankje in de bloementuin geniet ze van een glas muntthee, uiteraard van munt uit eigen tuin. ,,We hebben hier verschillende tuinen aangelegd, waaronder een pluktuin, een vlindervallei en een bostuin met een blotevoeten pad. Ik zeg altijd tegen gasten: voel je thuis, pluk lekker frambozen, bessen, geniet. Thea werkte jaren in de zorg, eerst als verzorgende en later als teammanager. Vier jaar geleden zegde ze haar baan op en ging ze vol voor haar droom: hier, in haar ouderlijk huis, begon ze gastenverblijf Het Voorhuis. Een Groepsaccommodatie voor acht tot tien personen midden in de natuur. Gasten hebben het hele voorhuis tot hun beschikking. Zelf woont ze met haar man Tom in het achterhuis, dat ze in de stijl van de oude schuur die hier stond hebben gebouwd.

Droom

,,Ik was vrij jong toen ik als verzorgende ging werken, maar vond het mooi werk. Ik merkte wél al snel dat ik liever wilde leidinggeven. Ik werd teammanager. Hartstikke leuk, maar als er dan dingen veranderen waar je niet zo blij mee bent, zoals de introductie van de zelfsturende teams, dan komt die droom weer hardnekkiger bovendrijven. Op zo’n moment is het een goed moment om de stap te zetten. Ik vond het heel spannend, maar ik gelóófde erin.”

,,Mijn opa en oma hadden hier in een oude langgevelboerderij een gemengd bedrijf. Die brandde in 1947 af, maar mede dankzij geld van de kerk kon opa hier een nieuwe boerderij bouwen. De kerk stelde wél als voorwaarde dat het voorhuis naar de kerk gericht was, vandaar dat de boerderij nu ten opzichte van de weg verkeerd om staat. Ik vind het altijd mooi om die verhalen aan de gasten te vertellen. Mijn vader nam het bedrijf later over. En ik groeide hier op, met mijn broer en twee zussen.”

Historie

Thea trouwde en nam samen met haar man Tom in 1997 het huis over. ,,Mijn vader was eerder al overleden, mijn moeder vond het voor haarzelf alleen veel te groot. Zij is naar het dorp verhuisd. We kregen twee kinderen en hadden het druk. Maar al die tijd was er die droom. Want ik weet nog hoe fijn ik het vond als hier vroeger op de boerderij veel mensen kwamen. Deze plek is zo bijzonder en heeft zoveel historie. Dat wil ik met anderen delen. We hebben het achterhuis gesloopt en een nieuw huis gebouwd tegen het voorhuis aan, helemaal in de stijl van hoe het was. We hebben het voorhuis ingericht met een combinatie van vintage en modern. We zijn begonnen met een bed and breakfast, maar dat liep niet zo goed. Het Voorhuis leent zich veel meer voor wat grotere groepen. Sinds we ons daarop richten loopt het storm. We hebben veel families en dat vind ik heerlijk, die opa’s en oma’s erbij, de gezelligheid van kinderen. Ik mis het werk in de zorg totaal niet. Ik heb hier mijn ziel en zaligheid in gelegd en het is prachtig als ik gasten hier zie genieten.”

eigenaar Het Voorhuis

Serie Carriéreswitchers:
Thea van Leeuwen van gasthuis ’t Voorhuis in Herpen werkte voorheen in de zorg. Op de foto plukt ze bloemen voor de nieuwe gasten.
Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels

Tom en Thea Gastenverblijf Het Voorhuis